Menu Cherubinkowo
(30.01-03.02.2023)
Poniedziałek
Śniadanie:
Ser żółty – plastry, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Ogórkowa z ryżem (zabielana) (7)
Danie główne: Kasza jaglana na mleku z prażoną gruszką i cynamonem, woda z porzeczką
Podwieczorek:
Owoc, ciasteczka wielozbożowe (1,3)
Wtorek
Śniadanie:
Szynka drobiowa, twarożek z rzodkiewką, warzywo sezonowe, masło, chleb wieloziarnisty, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Jarzynowa) (niezabielana) (1)
Danie główne: Zraz drobiowy (z warzywami), sos szczypiorkowy (zabielany), ziemniaki, surówka z selera z brzoskwinią (na bazie jogurtu) kompot (9,1,3,7)
Podwieczorek:
Ciasto drożdżowe z owocem (wyrób własny), herbata owocowa (1,3)
Środa
Śniadanie:
Parówka z fileta z kurczaka, ketchup, warzywo sezonowe, masło, chleb wiejski, herbata owocowa (1,7)
Obiad:
Zupa: Krem z pora i cukinii z grzankami (zabielany) (1,7)
Danie główne: Kakaowe naleśniki z serkiem waniliowym i wiśniami (2szt), woda z pomarańczą (1,3,7)
Podwieczorek:
Szynka drobiowa, ser biały - plastry, warzywo sezonowe, masło, wek, herbata owocowa (1,7)
Czwartek
Śniadanie:
Pasta jajeczna, pasztet wieprzowy, warzywo sezonowe, masło, chleb kukurydziany, herbata owocowa (1,3,7)
Obiad:
Zupa: Z łupanego groszku z ziemniakami (1)
Danie główne: Pieczona pałeczka z kurczaka (trybowana – bez kości),sos serowy, ryż paraboliczny, buraki, kompot (1,7)
Podwieczorek:
Jogurt naturalny z miksowanymi owocami, pałeczki kukurydziane (7)
Piątek
Śniadanie:
Płatki kukurydziane na mleku, dżem owocowy (niskosłodzony), masło, bułka grahamka – mini, herbata owocowa, owoc (1,7)
Obiad:
Zupa: Krupnik z kaszą jęczmienną i warzywami (niezabielany) (1,9)
Danie główne: Duszony mintaj w sosie cytrynowym (zabielany), ziemniaki z koperkiem, surówka colesław (na bazie jogurtu), woda z cytryną (4,1,7)
Podwieczorek:
Domowa nutella (wyrób własny), wafle ryżowe (-)
Życzymy SMACZNEGO!!!
Informacje o obecności konkretnego alergenu podawane są w nawiasie przy danej potrawie.
ALERGENY:
1. Gluten tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiay hybrydowe, a takze produkty pochodne;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą);
8. Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne.